🏆 Sverige bĂ€st i vĂ€rlden pĂ„ globala hĂ„llbarhetsmĂ„l enligt fĂ€rsk ranking

🏆 Sverige bĂ€st i vĂ€rlden pĂ„ globala hĂ„llbarhetsmĂ„l enligt fĂ€rsk ranking

Enligt rankningen i Sustainable Development Report 2020 har Sverige nÄtt lÀngst i arbetet med de globala mÄlen av FN:s samtliga 193 medlemslÀnder.

Med 84,72 poÀng Àr Sverige i topp, medan Danmark och Finland hamnar pÄ en andra respektive tredjeplats med 84,56 och 83,77 poÀng. Sverige Àr alltsÄ det land i vÀrlden som nÄtt allra lÀngst nÀr det gÀller att nÄ de globala mÄlen för hÄllbar utveckling och Agenda 2030.

Topp 10 i Ă„rets upplaga av Sustainable Development Report.

Rankningen visar att Sverige har uppnÄtt fyra av de 17 mÄlen: global hÀlsa och vÀlbefinnande, ingen fattigdom, jÀmstÀlldhet och hÄllbar energi Ät alla och kommit lÄngt i flera övriga. Av de 13 mÄlen Àr det frÀmst hÄllbar konsumtion och produktion samt bekÀmpa klimatförÀndringarna som Sverige behöver göra större anstrÀningar för att nÄ.

En stor del av rapporten som publiceras av Cambridge University Press Àgnas Ät Coronapandemins pÄverkan pÄ möjligheten för vÀrldens lÀnder att nÄ dessa SDG, eller Sustainable Development Goals.

Det hÀr Àr Agenda 2030

De globala mÄlen i Agenda 2030 antogs av vÀrldens ledare 2015. MÄlen ska bidra till en socialt, ekonomiskt och miljömÀssigt hÄllbar utveckling och vara uppnÄdda till Är 2030 i vÀrldens alla lÀnder.

MÄlen i Agenda 2030 ersatte den 1 januari 2016 de Ätta millenniemÄlen som FN och vÀrldens lÀnder hade arbetat med sedan Är 2000. MillenniemÄlen, som i första hand vÀrldens fattigare lÀnder arbetade med, skulle ha uppnÄtts Är 2015. Dessa mÄl fokuserade pÄ att bland annat utrota fattigdom, bekÀmpa malaria och minska barnadödlighet. De globala mÄlen speglar sina föregÄngare men i annan skepnad.

Sustainable Development Report 2020 – The Sustainable Development Goals and Covid-19.

LÀs mer och fördjupa dig i rapporten hÀr.