🔋 Svenska Northvolts jĂ€ttebatteri tar upp kampen med Tesla

🔋 Svenska Northvolts jĂ€ttebatteri tar upp kampen med Tesla

Svenska Northvolt, som finansieras av bland andra BMW och Volkswagen, har tagit fram ett stationÀrt batteri för energilagring. JÀttebatteriet ska tÀvla med bland annat Tesla Powerpack och Megapack.

Northvolt Voltpack Mobile System Àr ett modulÀrt energilagringssystem som arbetats fram i ett partnerskap tillsammans med Vattenfall.

Företaget framhÀver den modulÀra konstruktionen vilket gör det möjligt att snabbt sÀtta upp och flytta. De beskriver att produkten gör det möljigt att driva separata elnÀt, stötta svaga nÀt och laddning av elfordon samt leverera elnÀtstjÀnster som balansering och flexiblitet. Givetvis Àr batterierna ocksÄ tÀnkta som ett bra komplement till förnybara energikÀllor som sol- och vindkraft.

– Voltpack Mobile System Ă€r utformad för att vĂ„ra kunder ska kunna flytta, anvĂ€nda och koppla ihop flera enheter för olika insatsomrĂ„den. Vattenfall har varit en ovĂ€rderlig partner till Northvolt sedan vĂ„ra tidigaste dagar, och deras bidrag till detta projekt har gjort det möjligt för oss att pĂ„skynda utvecklingen av en produkt byggd efter kundernas behov, sĂ€ger Emad Zand, President Energy Solutions pĂ„ Northvolt.

Flera moduler kan kopplas ihop för att ge högre effekt.

Voltpack Mobile System kan leverera upp till 250 kilowatt med en skalbar kapacitet frÄn 245 till 1225 kilowattimmar. Upp till fem Voltpacks kan kopplas ihop och var och en innehÄller tre vÀtskekylda batterikÀrnor.

Produkten ska finnas tillgÀnglig redan nu via Vattenfall och Northvolt indikerar att andra leverantörer kommer att fÄ tillgÄng till den senare.

Totalt har nu Northvolt fyra Voltpack-produkter. Voltpack Core finns tillgÀnglig medan Voltpack Mobile nu alltsÄ finns via Vattenfall. Utöver det utvecklas Àven Voltpack Custom och Voltpack Home. Den sistnÀmnda Àr en konkurrent till Teslas Powerwall.