När Skottland stängde ner sitt sista koleldade kraftverk 2016 sattes målet att driva hela Skottland med 100 procent förnybar energi i november år 2020. Målet är unikt och Skottland är på god väg att lyckas.

Skottland är känt för sitt blåsiga och, skulle vissa hävda, hemska väder. Men tack vare det kan landet utvinna enorma mängder förnybar energi genom vindkraftverk. Ännu använder landet inte 100 procent förnybar energi, men det är på god väg. 2018 uppmättes mängden förnybar energi till 76,2 procent och en studie gjord av ​Scottish Renewables​ visar att Skottland kommer lyckas med sitt mål i år.

I år ska FN:s klimatkonferens, COP26, hållas i Glasgow och Skottland ser ut att bli dess stjärnskott, enligt ​Renew Economy​.​ De kommer inte bara lyckas nå sitt mål med förnybar energi. Skotska regeringen har dessutom satt ett juridiskt bindande mål att minska utsläppen, alla växthusgaser och inte bara koldioxid, till netto-noll fram till 2045. Det är hela fem år tidigare än resten av Storbritannien och stora delar av världen. Målet innefattar både flyg och sjöfart.

– Vi har redan nästintill halverat våra utsläpp sedan 1990. Den andra halva av Skottlands resa mot netto-noll-utsläpp kommer otvivelaktigt att kräva andra, och i många fall betydligt svårare, val än de vi redan gjort. Men det är tydligt att folk över hela Skottland will se handlingskraft, säger Roseanna Cunningham, Climate Change Secretary.

​Att Skottlands befolkning verkligen vill se förändring är det ingen tvivel om. ​BBC​ framhåller att Skottland inte förlitar sig på att klimatkompensera och istället betala för att minska utsläppen någon annanstans i världen. Skottarna vill skapa en bättre framtid genom handling och hårt arbete.