📖 Ny studie visar lösningar för var och en av FN:s hĂ„llbarhetsmĂ„l

📖 Ny studie visar lösningar för var och en av FN:s hĂ„llbarhetsmĂ„l

Den nya studien frĂ„n Project Drawdown, ”System of Solutions”, ska hjĂ€lpa till att nĂ„ FN:s globala mĂ„l för hĂ„llbar utveckling, eller Sustainable Development Goals (SDG).

HÄllbarhetsmÄlen har fÄtt stor uppmÀrksamhet, men vi fÄr inte sÄ ofta höra om tekniska och praktiska lösningar för att nÄ dessa mÄl.

Det Ă€r detta som den nya studien rĂ„der bot pĂ„. Den kopplar ihop ”Drawdown solutions” med de mĂ„l som sats av inom ramarna för FN:s hĂ„llbarhetsmĂ„l. Det föreslĂ„s att genom att implementera de hĂ€r lösningarna sĂ„ kan vi ta stora steg mot att nĂ„ hĂ„llbarhetsmĂ„len 2030.

”Drawdown” Ă€r den tidpunkt dĂ€r koncentrationen av vĂ€xthusgaser i atomsfĂ€ren börjar minska pĂ„ Ă„rlig basis. VĂ€xthusgaserna innefattar koldioxid (CO2), metan (CH4), dikvĂ€veoxid (N2O) och fluorerade gaser, specifikt klorfluorkolvĂ€ten (CFC), hydroklorfluorkolvĂ€ten (HCFC) och fluorkolvĂ€ten (HFC).

”Drawdown solutions” definieras som all teknik eller praxis som direkt pĂ„verkar koncentrationerna av vĂ€xthusgaser i atmosfĂ€ren genom:

  • att minska vĂ€xthusgasutslĂ€ppen genom att sĂ€nka efterfrĂ„gan,
  • undvika vĂ€xthusgasutslĂ€pp genom att stoppa utslĂ€pp av fossila brĂ€nslen och ersĂ€tta med nollutslĂ€pp eller lĂ„ga utslĂ€pp och
  • sekvestrering av atmosfĂ€riskt kol genom livskraftiga naturliga och konstruerade sĂ€nkor

LĂ€s mer om studien och Project Drawdown.