📄 Ny rapport inspirerar till hĂ„llbar produktion och konsumtion

📄 Ny rapport inspirerar till hĂ„llbar produktion och konsumtion

Nu har The Nordic Report 02 slÀppts, en rapport som fokuserar pÄ de Nordiska lÀnderna och FN:s globala hÄllbarhetsmÄl 12, hÄllbar produktion och konsumtion.

Vi hÀr uppe i norr har kommit lÄngt inom detta viktiga omrÄde och utöver att bli Ànnu bÀttre Àr vi i en position dÀr vi kan inspirera andra lÀnder. Det menar Helena Uesson som Àr Projektutvecklare för Sustainordic och medförfattare till The Nordic Report 02.

​– Ett begynnande systemskifte pĂ„gĂ„r i de nordiska lĂ€nderna, vilket Ă€r utgĂ„ngspunkten för Sustainordic som inspirerar med goda exempel och fördjupande expertintervjuer. The Nordic Report 02 Ă€r en sammanfattande omvĂ€rldsbevakning och djupdykning inom FN:s globala mĂ„l 12, hĂ„llbar produktion och konsumtion, och syftar till att sprida kunskap om nordisk hĂ„llbar produktion och konsumtion i enlighet med Agenda 2030. I Norden har vi kommit en bra bit pĂ„ vĂ€gen och The Nordic Report 02 Ă€r en viktig kanal för att kommunicera och nĂ„ ut, bĂ„de internationellt och nationellt. Vi vill inspirera fler lĂ€nder till att göra mer, pĂ„ nya sĂ€tt.

I rapporten stĂ„r det bland annat att lĂ€sa att "TrovĂ€rdighet och hopp, nya förebilder och goda berĂ€ttelser blir allt viktigare. Det behövs kunskap och innovation, ledarskap och politiskt tydliga ramar för att nĂ„ resultat pĂ„ kort och lĂ„ng sikt.”. Det hĂ€r citatet linjerar vĂ€ldigt mycket med hur stiftelsen Warp Institute resonerar och Ă€r en av de grundlĂ€ggande anledningarna till Green Tech Program. Helena Uesson utvecklar resonemanget.

– Den övergripande frĂ„gan Ă€r hur olika typer av organisationer, företag och konsumenter tar sig an de stora utmaningarna inom omrĂ„det med hjĂ€lp av nya nationella riktlinjer, alternativa processer och metoder, mer miljövĂ€nliga material och systemförĂ€ndringar inom design, kultur, arkitektur och hĂ„llbar samhĂ€llsbyggnad. Årets publikation utforskar viktiga och högaktuella Ă€mnen sĂ„som bio- och cirkulĂ€r ekonomi, AI, hĂ„llbar upphandling samt nudging för att nĂ€mna nĂ„gra. Vikten av tvĂ€rdisciplinĂ€ra samarbeten för att komma vidare i arbetet mot mĂ„l 12 gĂ„r som en röd trĂ„d genom publikationen.

Helena Uesson Àr Projektutvecklare för Sustainordic och medförfattare till The Nordic Report 02 (Foto: Daniel Engvall).

SÄ, vilken roll har de nordiska lÀnderna och Sverige i synnerhet nÀr det kommer till hÄllbar produktion och konsumtion? Vi Àr ju relativt smÄ lÀnder, hur kan vi pÄverka i vÀrlden?

– KonsumtionsfrĂ„gan strĂ€cker sig frĂ„n det egna inköpet av dagligvaror till den samlade offentliga upphandlingen. Hur kan specifika resurser anvĂ€ndas som verktyg för att stĂ€lla om till en mer hĂ„llbar konsumtion samt pĂ„verka producenter att stĂ€lla om till en hĂ„llbar produktion? Liksom att via det egna inköpet av produkter och tjĂ€nster bli mer medveten om de val man gör och om hur de pĂ„verkar klimatet för att sedan via plĂ„nboken pĂ„verka producenter och butiker. Vilka ideal styr konsumtionen idag och hur kan de förĂ€ndras mot en mer hĂ„llbar konsumtionskultur?

Helena Uesson menar att vi ligger lÄngt fram avseende dessa frÄgor och att vi har energi och möjlighet, och ekonomiska möjligheter, pÄ lÄng sikt att lÀgga vÄrt fokus pÄ hÄllbarhet i Norden pÄ grund av det vÀlstÄnd vi har.

Är vi i position att inspirera andra delar av vĂ€rlden? Ni skriver ju i rapporten att "Inget enskilt land kan pĂ„verka de globala mĂ„len sĂ€rskilt mycket pĂ„ egen hand.”.

– Absolut! De nordiska lĂ€nderna behöver stĂ„ enade inför den stora utmaningen att förĂ€ndra konsumtionsvanor och förbĂ€ttra produktionsprocesser. Vi behöver lĂ€ra och inspireras av varandra samt fungera som "föregĂ„ngslĂ€nder" internationellt. Samtidigt har vi i de nordiska lĂ€nderna ett högt globalt fotavtryck som behöver minskas. För detta behövs det utvecklas nya metoder och modeller kring hĂ„llbarhet och vi behöver bli mer medvetna om hur vi konsumerar smartare och mer miljömĂ€ssigt.

LÀs hela rapporten hÀr!

Detta Àr Sustainordic

Sustainordic Àr en plattform och ett nÀtverk med syfte att frÀmja hÄllbar konsumtion och produktion. Projektet finansieras av Nordiska ministerrÄdet och ska huvudsakligen sprida nordiska kunskaper och erfarenheter internationellt. Projektet tar sin utgÄngspunkt i FN:s globala mÄl 12 i Agenda 2030 och medverkande Àr ArkDes och Form/Design Center i Sverige, Design Forum Finland, DOGA i Norge, DAC, Dansk Arkitektur Center i Danmark samt Iceland Design Centre. Initiativtagare och projektÀgare till Sustainordic Àr ArkDes och Form/Design Center. ArkDes Àr projektets förvaltningsorgan.