📈 Historisk vĂ€ndpunkt – förnybar energi nu större Ă€n kol i USA

För första gÄngen pÄ 130 Är konsumeras mer förnybar energi Àn koleldad i USA.

📈 Historisk vĂ€ndpunkt – förnybar energi nu större Ă€n kol i USA

2019 passerade USA:s Ärliga energiförbrukning frÄn förnybara energikÀllor kolförbrukningen för första gÄngen sedan 1886, enligt US Energy Information Administration (EIA) Monthly Energy Review.

Det hÀr Äterspeglar frÀmst den fortsatta minskningen av mÀngden kol som anvÀnds för elproduktion under det senaste decenniet samt tillvÀxt i förnybar energi, mestadels frÄn vind och sol.

KĂ€lla: U.S. Energy Information Administration, Monthly Energy Review

JÀmfört med 2018 minskade kolförbrukningen i USA med nÀstan 15 procent och den totala förnybara energiförbrukningen ökade med en procent.

Historiskt sett var trÀ den viktigaste kÀllan till amerikansk energi fram till mitten av 1800-talet och var den enda förnybara energikÀllan i USA tills de första vattenkraftanlÀggningarna började producera el pÄ 1880-talet.

Kol anvÀndes i början av 1800-talet som brÀnsle för Ängdrivna bÄtar, tÄg och tillverkning av stÄl. Under 1880-talet började kol anvÀndas för att generera el. EIA: s tidigaste energiskattningar Àr frÄn 1635.

EIA konverterar energikÀllor till vanliga vÀrmeenheter, kallade brittiska vÀrmeenheter (Btu), för att jÀmföra olika typer av energi som rapporteras i olika fysiska enheter: fat, kubikfot, ton, kilowattimmar och sÄ vidare. EIA anvÀnder en fossilbrÀnsleekvivalens för att berÀkna elförbrukning av icke brÀnnbara förnybara energikÀllor som vind, vatten, sol och geotermisk energi.

KĂ€lla: U.S. Energy Information Administration, Monthly Energy Review

2019 minskade den amerikanska kolförbrukningen för sjÀtte Äret i rad till 11,3 kvadriljoner Btu. Det Àr den lÀgsta nivÄn sedan 1964. Elproduktionen frÄn kol har minskat avsevÀrt under det senaste decenniet och 2019 sjönk till den lÀgsta nivÄn pÄ 42 Är.

Naturgasförbrukningen inom elkraftsektorn har ökat avsevÀrt de senaste Ären och har förskjutit mycket av elproduktionen frÄn pensionerade kolanlÀggningar.

U.S. Energy Information Administration, Monthly Energy Review

Total förnybar energiförbrukning i USA vĂ€xte för fjĂ€rde Ă„ret i rad till rekordhöga 11,5 kvadriljoner Btu 2019. Sedan 2015 beror tillvĂ€xten i USA:s förnybara energi nĂ€stan helt pĂ„ anvĂ€ndningen av vind och solenergi i den elektriska kraftsektor. År 2019 övertrĂ€ffade elproduktionen frĂ„n vindkraft för första gĂ„ngen andra förnybara energikĂ€llor och Ă€r dĂ€rmed den mest anvĂ€nda kĂ€llan för förnybar energi för elproduktion i USA pĂ„ Ă„rsbasis.