🔧 Svensk stĂ„lindustri siktar pĂ„ att bli först i vĂ€rlden med fossilfritt stĂ„l

🔧 Svensk stĂ„lindustri siktar pĂ„ att bli först i vĂ€rlden med fossilfritt stĂ„l

Hybrit Àr namnet pÄ det gemensamma projekt SSAB, LKAB och Vattenfall skapat dÀr mÄlet Àr en fossilfri process för att fÄ fram jÀrn ur jÀrnmalm.

UtslÀppen av koldioxid mÄste ner: SSAB:s masugn i LuleÄ slÀpper ut 3 miljoner ton koldioxid per Är. Tillsammans med anlÀggningen i Oxelösund handlar det om 10 procent av de totala svenska utslÀppen. Det Àr inte hÄllbart och det gÄr inte att göra marginella förbÀttringar för att lösa problemet. Det behövs en helt ny metod och det Àr hÀr Hybrit kommer in.

Processen som tagits fram anvÀnder vÀte istÀllet för kol för att utvinna jÀrn ur malmen. Biprodukten blir vatten istÀllet för koldioxid.

Svensk stĂ„lindustri har alltid utmanat teknikens grĂ€nser. TillvĂ€gagĂ„ngssĂ€ttet med Hybrit har beskrivits som “The Swedish Way”, att skapa resultat genom samarbete istĂ€llet för konkurrens.

Projektet har nu resulterat i en pilotanlÀggning i LuleÄ som byggts pÄ rekordtid och invigs sommaren 2020. Sveriges Radio uppmÀrksammade nyligen projektet.

Hybrit-lösningen kommer krÀva stora mÀngder el, och Àven den ska givetevis vara fossilfri.

Det Àr ett gigantiskt kliv som stÄlindustrin tar, mot en lösning som ska vara hÄllbar, sÀker och kommersiellt gÄngbar. Den som skapar lösningen kommer bli en mycket attraktiv leverantör pÄ vÀrldsmarknaden. MÄlet Àr att fÄ fram ett helt fossilfritt stÄl pÄ marknaden senast 2026.