💬 DĂ€rför behövs en ny sorts miljörörelse

Den behövs en ny rörelse för alla oss som pÄ vetenskaplig grund tar klimatförÀndringarna pÄ största allvar men Àr trötta pÄ Ängestladdade krönikor, skam och domedagsprofetior.

💬 DĂ€rför behövs en ny sorts miljörörelse

MÀnskligheten har en lÄng tradition av att förutspÄ domedagen. Men trots risk för kÀrnvapenkrig, epidemier och asteroidnedslag har lyckligtvis Ànnu ingen haft rÀtt.

Nu, 2019, nÀr vi enligt statistik frÄn FN har rekordlÄng livslÀngd, rekordlÄg barnadödlighet, rekordmÄnga barn i skolan och rekordlite fattigdom i vÀrlden, har konkurrensen hÄrdnat om vem som förutspÄr den mörkaste framtiden.

I ett tonlĂ€ge som sedan lĂ€nge passerat falsett-stadiet bombarderas vi av rubriker om att hela vĂ„r civilisation Ă€r hotad pĂ„ grund av klimatförĂ€ndringar. ”Vi har bara 10 Ă„r pĂ„ oss”, citeras klimatministern i Sveriges Natur och pĂ„ DN:s och Expressens kultursidor tĂ€vlar Björn Wiman och Jens Liljestrand med att brĂ€cka varandra i Ă„ngest över vĂ€rldens nĂ€rstĂ„ende undergĂ„ng. ”Hela den moderna civilisationen Ă€r en enda stor metaforisk majbrasa. Vi torkar ut de stora skogarna och sedan tĂ€nder vi pĂ„â€, skriver den förstnĂ€mnda medan den andre spekulerar i att det Ă€r ”osannolikt att mitt barn kommer fĂ„ leva pĂ„ en planet som alls Ă€r beboelig”.

Med skam, skuld och Ängest som drivkraft har kvÀllstidningar och nyhetssÀndningar under Äret trummat in lösningen att sluta flyga, sluta shoppa och sluta skaffa barn. Men det Àr ingen lösning. Det Àr avsaknaden av en lösning. Det Àr kapitulation, uppgivenhet och regression. SkÀlet Àr att alarmismen inte Àr intresserad av lösningar, eftersom det undergrÀver sjÀlva alarmismen.

Mörker och Ängest, i all vÀlmening, ska fÄ oss att reagera och inse faran. För den hÀr gÄngen kan det vara skarpt lÀge och vi kan inte chansa nÀr vÄr livsmiljö stÄr pÄ spel.

Problemet Àr att domedagsretoriken inte fungerar, oavsett sanningshalt. Miljöpartiet har gjort tvÄ usla val och Naturskyddsföreningen, med sina drygt 200000 medlemmar (jag Àr en av dem), har vuxit mycket svagt pÄ 10 Är. Detta trots att frÄgan seglat högt upp pÄ dagordningen under samma period och att folk Àr mer engagerade Àn nÄgonsin i klimat och hÄllbarhet.

Problemet, menar psykologen och ekonomen Per Espen Stoknes, Àr att hot om domedag och skuldkÀnslor förlamar snarare Àn förÀndrar. Folk blir less pÄ stÀndig kris och moraliserande.

DÀrför behövs en ny klimatrörelse som uteslutande fokuserar pÄ möjligheter och lösningar, inte skam och rÀdsla. En rörelse med en vision om ett bÀttre samhÀlle, som vi redan har börjat bygga pÄ, dÀr vi gemensamt ökar byggtakten. Det hÀr drivs av en enormt kraftfull teknisk utveckling som i sitt kölvatten förÀndrar beteenden och samhÀllen i grunden, till det bÀttre. Det drivs av engagemang, förÀndringsvilja och nyfikenhet.

Denna nya rörelse Àr för alla oss som pÄ vetenskaplig grund tar klimatförÀndringarna pÄ största allvar men Àr trötta pÄ Ängestladdade krönikor, skam och domedagsprofetior. Vi ser istÀllet de samhÀllsförÀndringar som redan sker, drivet av digitalisering, elektrifiering och automatisering, som en chans att stÀlla om till nÄgot bÀttre.

Mellan domedagspredikningarna och förnekelse att mÀnniskan pÄverkar jordens klimat tror vi att det finns mÄnga mÀnniskor som vill engagera sig för en hÄllbar och ljus framtid. Det hÀr Àr en stor och handlingskraftig grupp som ser de samhÀllsförÀndringar vi mÄste göra som nÄgot positivt och en chans att stÀlla om till nÄgot bÀttre. Vi Àr för er.